Евро-трип

Сподели с нас плановете си - я дойдем още хора, я сме те затрупали със съвети ! Търся си ... компания, белята, съдружник за едър корпоративен бизнес и др. подобни - ако си търсите компания за път.

Евро-трип

Мнениеот dimitrovv » Вто 24 Ное 2009 19:44

Здравейте, хора...

Или ще почна като кратка обява:
"Пишман стопаджия, нахъсан, и зареден с желание и оптимизъм, търси съвети за един летен европейски тур."

По-точно се интересувам колко пари минимално са нужни за една едномесечна разходка из Европа / знам, че е индивидуално, просто споделете от опит/.
Доста неща са ми неясни, защото за пръв път илизам извън страната, а и ще бъда сам, така че ще съм благодарен за всякакви съвети.Roshi ми спомена за медицинската застраховка, атласа и глобите по магистралите.Общо взето такива подробности ме интересуват.

И другото, което се двоумя...Дали да ползвам CS, защото евентуалните ми гости от чужбина няма къде да настаня в момента и не ми е удобно да ползвам едностранна услуга.Иначе варианта "палатка" ще прилагам през цялото пътуване.

Дилеми много...Досега не съм имал по-дълъг стоп от 600 км, затова ми се струва, че се хвърлям в дълбоки води /което все пак няма да ме разубеди да замина/.
Аватар
dimitrovv

Re: Евро-трип

Мнениеот roshi » Вто 24 Ное 2009 21:05

dimitrovv написа:Roshi ми спомена за медицинската застраховка.

Това е опция, но при мен се случи да си счупя пръста по много прост начин и една 1-месечна застраховка за около 20-тина лева ми спести 500 EURO.
Изображение
------------------------------
Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
roshi
Site Admin

Мнениеот dimitrovv » Вто 24 Ное 2009 21:44

И аз съм на това мнение, че трябва да се прави.
Превенция требе... :)

Документната част мисля да се състои от межународен паспорт, ISIC карта и застраховка...По бюрокрацията - толкова.

Освен стандартната екипировка, в 55 литрова раница смятам и да натъпча един 12 инчов Thinkpad, с който да блогвам, а и да държа роднините в рамките на нормалното кръвно налягане.Мислех да ползвам и 3G, но почва да не ми излиза сметката както трябва. :)

Май малко параноично се отнасям към тая работа, ама предпочитам да съм подсигурен, дори малко в повече, отколкото да се ядосвам относно липсата на нужен инвентар.В крайна сметка си нямам идея къде ще ходя, освен една сигурна дестинация в Холандия.

Относно лаптопи и лекарства, по границите има ли някакви ограниения?
Аватар
dimitrovv

Мнениеот roshi » Вто 24 Ное 2009 22:45

Ако не смяташ да взимаш някакви нечовешки обезболяващи :D с лекарства не би трябвало да имаш проблем, а за лаптоп също.

На мен много ми липсваше въпросния при пътуването, защото нямахме кой знае какъв план и с толкова free WiFi щяхме много лесно да си намираме места за спане от CS в местата, където се появявахме, вместо да имам 2 сметки по 160-180 лева за плащане като се върнахме от трипа.
Изображение
------------------------------
Изображение Изображение Изображение Изображение
Аватар
roshi
Site Admin

Мнениеот dimitrovv » Сря 25 Ное 2009 02:13

Смятам, че е адски полезно нещо лаптопа...
Пък и лятото един шофьор ме взе от Свети Влас за Варна, и като стигнахме почна да се тюхка, че не знае къде се намира офис на някаква фирма, та отворихме google maps на гърба на една банка /която противно на логиката ползваше некриптирана връзка/ и за благодарност човека ме метна чак до Техническия.

Обаче...Заради ограниченото място в раницата ми се иска да разменя ThinkPad-а за някой 9-10 инчов нетбук , но пък никак не ми се продава машинката, че е висш пилотаж в компютърните технологии...
Аватар
dimitrovv

Мнениеот green_steel » Сря 25 Ное 2009 16:04

Един Ipod Touch за 300лв си върши перфектна работа за e-maili, интернет, SKYPE и др ако не ви се мъкне лаптоп. Че и батериите им държат повече :)
green_steel

Мнениеот dimitrovv » Сря 25 Ное 2009 16:27

Нц!
300-лева от бюджета ще идат по приходна сметка на CANON, да борят кризата. :)

А и доста голяма част от парите трябва да дам за палатка и раница, защото от опит знам, че за основните работи пари не се щадят, а за дреболиите - може и без тях.

Преди година като се връщах от Равда спрегнах един прост закон: "Колкото повече вземеш, толкова повече ще загубиш по пътя!"

Иначе вярно, че Ipod-a е добра идея.Че и евтина...Става и HP Ipaq за около 300 лв за същото приложение.
Аватар
dimitrovv

Мнениеот Sme6ko » Сря 25 Ное 2009 17:03

Това лято много хора май ще обикалят европата :Р (вкл. и мен)

И аз проблема за момента ми е да си намера малък компютър да не заема място и да не тежи, както и снимачна техника... но ще се надявам за 6-тица от тотото. Но дори и да не не намеря ще се оправя някак :)
И наистина е хубаво да земаш максимално малко неща. Като си нагласиш багажа и си кажеш "това е то, махнах всичко ненужно и имам само нужни неща" значи има още какво да се маха :Р
Аз ще се натоваря като камила с доста зимни дрехи тей като и аз нямам конкретен план просто 2 места - Исландия и Алпите .. което не ми се струва много топло дори и в летните жеги :)
Аватар
Sme6ko

Мнениеот dimitrovv » Сря 25 Ное 2009 17:29

Аз съм зиморничав.От Холандия по-на север нямам планове, а за Алпите - само Шамони.По нататък ще си изградя един приблизителен маршрут за пътуването, та тогава ще изникне и въпроса къде какво интересно може да се види за минимална сума пари. :D

Първо да оправя "оцеляването и прехода".
Аватар
dimitrovv

Мнениеот Anibal » Пет 27 Ное 2009 22:10

Аз това лято обикалях из Европата точно един месец с още един приятел от Пловдив , и цялото пътешествие ми взе 250 евро :) ... като да бъда честен не се лишавахме от много неща , даже в Холандия 2 пъти бяхме на къмпинг , а в Амстердам дадох 30 евро за 4 или 5 нощувки :) ... носих си един Ноутбук 10 инчов и ми свърши идеална работа , аа и ако ползваш само големи супермаркети там е доста евтино , а ако си търсиш компания за обикаляне , аз съм насреща , също планирам да замина .Това лято търсих доста време човек който да тръгне с мен но всички се отказваха , и накрая набарах един стар познат който взе че дойде :D:D , цялото пътешествие беше адската забава :D .. Когато не планираш нищо коннкретно , нещата вървят най-добре ... Просто се оставяш на течението ;)
Let's Hitchhike right to the History !!!
Аватар
Anibal

Мнениеот dimitrovv » Съб 28 Ное 2009 14:17

30 евро за 4 нощувки?
Това на хостел ли е???

Иначе, няма конкретен маршрут и дата, защото наистина - непланираното е най-интересно.
Просто избирам една дата през юли или август и зачерквам следващия месец...
Маршрута е приблизително следния: Гърция - Албания - Черна гора - Босна - Хърватска - пак Босна?!?! - пак Хърватска /кво да се прави, граници :) /- Словения

Дотук сигурния засега маршрут...

През Швейцария дали ще върви стопа - изгарям от желание да ида, а оттам - Chamonix и Ривиерата.

А ако се окажа с някой лев отгоре - Мароко за няколко дни!

Иначе сам мисля да ида, просто да не ангажирам никого с моят план, но както всички знаят, истинското щастие е споделеното.

Обаче, дали е разумно човек да пътува сам в летните жеги?

На кръстопът съм.
Аватар
dimitrovv

Мнениеот Dream_Box » Съб 06 Фев 2010 17:45

Хора, знам, че е малко тъпичко да го казвам, но много го мислите.
Лаптопи ала бала... Не ви трябват. Ако сте на място, където има безжична мрежа, то наблизо ще има и компютърен клуб... Възползвах се няколко пъти по време на моето трипче, на което и аз отидох сам. Щом пристигнах в Кьолн установих, че телефонът ми е блокирал и ми иска ПУК. Отидох в едно нет-кафе, пратих един-два смс-а от мтел и след няколко часа ми бяха пуснали телефона ;)

Иначе решението го взех спонтанно един следобяд. На другия ден си оправих нещата, а на следващия заминах за 9-10 дни :D За нищо не съжалявам.
Dream_Box

Мнениеот lindeman_ » Пет 12 Фев 2010 00:11

За лято 2010 някой ако има желание да мръднем до Дания и Швеция да ми драсне едно ЛС
Изображение
Аватар
lindeman_

Назад към Планове!! / Издирва се ...